ataturk

انجمن ایرانیان ترکیه

آزمون یوس

فهرست مطالب

آزمون یوس چیست ؟

آزمون یوس YÖS که مخفف کلمه Yabancı uyruklu Öğrenci Sınavı می باشد. در واقع آزمونی است که برای خارجی های فارغ التحصیل در مقطع دیپلم متوسطه برگزار می شود که هدفشان ورود به دانشگاه های دولتی کشور ترکیه است.آزمون YOS، تنها در کشور ترکیه برگزار می شود , هدف برگزاری این آزمون، ارزیابی قدرت زبان ترکی دانشجویان بین المللی می باشد.;کسانی که تمایل به ادامه تحصیل، کار و فعالیت در این کشور دارند. آزمون یوس YOS برای دانشجویان بین المللی گزینه ی لازم و واجب می باشد و فقط در میان دانشگاه ها و مؤسسات خود کشور ترکیه اعتبار دارد تا بتوانید میزان تسلط خود به زبان ترکی را اثبات نمایند. این آزمون برای مقاطع لیسانس و فوق لیسانس نیاز بوده و چنان چه رشته ی تحصیلی شما به زبان انگلیسی تدریس نگردد، قطعا می بایست در این آزمون شرکت نمایید.

آزمون یوس مرکزی

از سال 2010 تا به امروز آزمون های یوس توسط خود دانشگاه‌های ترکیه برگزار میشد،لکن طبق جدیدترین اطلاعیه سازمان آموزش عالی این کشور، بدلیل عدم داشتن اطلاعات کافی دانشگاه‌ها، آموزش و پرورش ترکیه و … از سیستم‌ آموزشی کشورهای دیگر، آزمون یوس از سال 2022 و بعد مجددا توسط سازمان سنجش بصورت مرکزی و یکپارچه برگزار خواهد شد.متقاضیان رشته‌هایپزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، حقوق و مهندسی باید در آزمون MYÖS(آزمون یوس مرکزی)شرکت نمایند. جزئیات حداقل نمرات در رابطه در هررشته، متعاقبا اعلام خواهد شد.

بند‌های بخشنامه آزمون یوس مرکزی بصورت زیر می باشد:

آزمون دانشجویان خارجی (YÖS) آخرین بار توسط ÖSYM در سال 2010 برگزار شد و پس از آن فرآیندهای جذب دانشجویان بین المللی به دانشگاه های ما واگذار شد. این وضعیت عموماً مورد استقبال دانشگاه‌های ما قرار گرفت و فرآیند پذیرش دانشجو از خارج از کشور توسط دانشگاه‌های ما با شیوه‌های متفاوتی انجام شد. با شرایط شرکت در آزمون و پذیرش دانشجو از خارج از کشور، معدل و … به دانشگاه ها واگذار شده است. اینکه برخی از آنها بر اساس نتایج آزمون‌هایی که در خارج از کشور برگزار می شوند و یا بدون آزمون دانشجو می پذیرند، اعتبار این آزمون ها توسط دانشگاه های مختلف هم از نظر کاربردی و هم از نظر سنجش و ارزشیابی و اینکه دانشگاه های ما دارای مشکلات دیپلماتیک در استفاده از آزمون‌ها به دلیل نداشتن تجربه کافی در خصوص سیستم آموزشی خارج از کشور، منجر به برداشت منفی از سیستم آموزش عالی ترکیه شده است.

با توجه به موضوع، با تصمیمات کارگروه اصول پذیرش دانشجو از خارج از کشور متشکل از نمایندگان وزارت کشور، وزارت امور خارجه، وزارت آموزش ملی، ریاست مجموعه ترک های خارج از کشور و جوامع وابسته، ÖSYM(سازمان سنجش،پذیرش و ارزشیابی)، بنیاد معارف ترکیه، موسسه یونس امره و نماینده دانشگاه ها در این زمینه، آزمون مرکزی با بهره گیری از فرصت ها و فناوری های امروزی در جذب دانشجوی بین المللی، مطابق با سنجش و ارزیابی. قوانین و مقرراتی که امکان نظارت و ارزشیابی، رسیدن به هدف بین المللی سازی هدفمند در آموزش عالی، اجرای استاندارد با در نظر گرفتن مواردی که رعایت کیفیت را تضمین می کند، می دهد.

بر طبق ماده 45 قانون شماره 2547 :

  1. آزمون پذیرش دانشجوی خارجی مرکزی (MYÖS) از سال 2022 توسط ÖSYM برگزار می شود.
  2. کسانی که تحصیلات متوسطه خود را در با دریافت آموزش روزانه در موسسات آموزش متوسطه خارج از کشور به پایان رسانده اند یا در مرحله فارغ التحصیلی هستند، قادر به شرکت در MYÖS خواهند بود.
    • الف) افراد دارای ملیت کشور خارجی
    • ب) اتباع جمهوری ترکیه
    • ج) شهروندان قبرش شمالی وابسته به ترکیه
    • د) دارندگان ماوی کارت(mavi kart)
  3. فقط از نتایج MYÖS(آزمون یوس مرکزی) برای پذیرش دانشجو در رشته های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، حقوق، دبیری و مهندسی استفاده می شود.
  4.  برای رشته هایی غیر از موارد مندرج در ماده سوم،علاوه بر نتیجه MYÖS(آزمون یوس مرکزی)، موسسات آموزش عالی می توانند بر اساس معیارهایی مانند ABITUR، SAT، آزمون های سراسری کشورها، نمرات دیپلم دبیرستان و… دانشجوی خارجی پذیرش کنند.
  5. برای انتقال بین دانشگاه‌ها، تغییر رشته در دانشگاه، دانشجویان ثبت نام شده در موسسات آموزش عالی در چارچوب سهمیه پذیرش دانشجوی بین المللی به رشته های مندرج در ماده 3 علاوه بر شرایط شورای عالی آموزش و پرورش،باید نتیجه آزمون MYÖS(آزمون یوس مرکزی) هم ارائه کنند.
  6. مراکز خراج از کشور برای MYÖS(آزمون یوس مرکزی) متعاقبا اعلام خواهد شد.
  7.  آزمون به زبان های ترکی، آلمانی، انگلیسی، فرانسوی، روسی و عربی برگزار می شود.
  8. مفاد آزمون از سوی شورای آموزش عالی ترکیه به گونه ای خواهد بود که قوه یادگیری پایه ای داوطلب را ارزشیابی کند.(ریاضی،هندسه،هوش)
  9.  الف) شهروندان قبرس شمالی که از سال تحصیلی 2023-2022 در موسسات آموزش متوسطه در ترکیه ثبت نام خواهند کرد، کسانی که تابعیت ترکیه/دارندگان کارت آبی، خود را ترک کرده اند(از تابعیت ترکیه خارج شده اند) و اتباع خارجی (به استثنای مدارس سفارت و موسسات آموزش خصوصی بین المللی در سیستم MOBIS) فقط می توانند برای ورود به دانشگاه،در آزمون سراسری (YKS) شرکت کنند.
    • ب) دانش آموزان دارای کارت آبی و اتباع خارجی که قبل از سال تحصیلی 2023-2022 در موسسات آموزش متوسطه ثبت نام کرده یا از آنها فارغ التحصیل شده اند (به استثنای دانش آموزانی که در مدارس سفارت و موسسات آموزش خصوصی بین المللی در سیستم MOBIS تحصیل می کنند)، اگر شرایط لازم را داشته باشند، هم با آزمون یوس مرکزی 2025 و هم با آزمون سراسری می توانند وارد موسسات آموزش عالی شوند، از سال 2026 فقط با YKS(آزمون سراسری) می توانند وارد شوند.
  10. اتباع خارجی شاغل به تحصیل در مدارس سفارت و موسسات آموزشی خصوصی بین المللی در سیستم MOBIS به استثنای کسانی که تحصیلات متوسطه خود را در ترکیه به پایان رسانده اند و تابعیت ترکیه خود را ترک کرده اند یا دارندگان کارت آبی را ترک کرده اند، توسط شورای آموزش عالی تعیین می شوند. MYÖS، YKS، ABİTUR، SAT(آزمون یوس مرکزی)، آزمون های سراسری کشورها، نمرات دیپلم دبیرستان، امکان پذیرش دانشجو بر اساس ضوابط دانشگاه مربوطه، در جلسه مورخ 23/06/2021 مجمع عمومی آموزش عالی مقرر گردید.

نحوه برگزاری آزمون یوس YÖS

این آزمون با توجه به بخشنامه ای که توسط اداره آموزش و سنجش ترکیه (YÖK) که متولی نظارت بر کلیه دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی می باشد در سال ۲۰۲۲ به دانشگاه ها ابلاغ شد که نام آزمون به TR YÖS تغییر کند و بصورت مرکزی و در یک روز به صورت سراسری برگزار گردد چون سابق بر این هر دانشگاه بصورت جداگانه این آزمون را برگزار می کرد و پذیرش دانشجو توسط دانشگاه مربوطه صورت می گرفت اما با توجه به مخالفت دانشگاه ها در آخر تصمیم بر این شد که در سال تحصیلی ۲۰۲۲-۲۰۲۳ هم بصورت مرکزی و هم توسط دانشگاه ها انجام پذیرد و هر دانشگاه چنانچه تمایل داشته باشد که خودش نیز این آزمون را برگزار کند سهمیه ای برای هر دو آزمون در نظر بگیرد.

سوالات آزمون یوس ترکیه

دفترچه ی سؤالات آزمون یوس از دو قسمت تشکیل شده است:

بخش اول آزمون

مربوط به آزمون هوش و ریاضی می باشد و قسمت دوم آن هم از سؤالاتی جهت سنجش میزان تسلط شخص داوطلب در زمینه ی زبان ترکی تشکیل شده است. قسمت اول و اصلی آزمون دارای هشتاد سؤال در زمینه ی هوش و ریاضی می باشد. سؤالات قسمت ریاضی ۳۰ عدد و در حوزه ی مباحثی مانند ریاضیات عمومی و مثلثات می باشد و ۵ سؤال را هم هندسه تشکیل می دهد. قسمت هوش هم شامل ۴۵ سؤال می باشد که در حوزه ی تفکر منطقی و اشکال سه بعدی است. تعداد سؤالات قسمت اول آزمون YOS بسته به دانشگاه با هم فرق دارند و می تواند میان ۸۰ تا ۱۰۰ باشد. همین طور نسبت ۳۰:۵:۴۵ هم می تواند بسته به صلاحدید دانشگاه مورد نظر فرق داشته باشد.

نمره و امتیاز آزمون یوس دانشگاه ها از نمره ۱۰۰ می باشد. ولی برای آزمون یوس مرکزی از ۵۰۰ در نظر گرفته شده است که چنانچه افرادی بخواهند در یک سری رشته های مهم مانند پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی، حقوق و … پذیرش بگیرند و قبول شوند برای آزمون یوس بالای ۹۰ و همینطور آزمون یوس مرکزی بالای ۴۵۰ نمره بایستی کسب کنند.

زمان پاسخگویی به سوالات وابسته به دانشگاه انتخابی در طی فرایند ثبت نام بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ دقیقه با هم فرق دارند. برای اطلاع دقیق از تعداد و زمان جوابگویی به پرسش های قسمت اول آزمون یوس می بایست به سایت دانشگاه خود مراجعه کنید.

بخش دوم آزمون

برای سنجش میزان تسلط داوطلب در زبان ترکی است, برخلاف قسمت اول، نمرات به شکل کیفی ذکر می گردند و معیار قبولی داوطلب هم نیست. نمره ی این قسمت به شکل کیفی یعنی A,B و C مشخص می گردد و برای جواب دهی به پرسش های این قسمت، ۶۰ دقیقه زمان فرصت دارید و بسته به نوع دانشگاه هم زمان این بخش می تواند متفاوت باشد. احتمال دارد به شما موضوعی داده شود و بخواهند پیرامون آن مطلبی بنویسید. نکته ای که درباره قسمت دوم آزمون YOS وجود دارد این است که چنان چه داوطلب نمره ی حد نصاب این بخش را کسب نکند می بایست پیش از وارد شدن به دانشگاه مورد نظر خود، ۶ ماه دوره ی زبان ترکی را پشت سر بگذارد.

اعتبار آزمون YÖS

مدت اعتبار آزمون یوس دانشگاه ها ۱ سال و آزمون یوس مرکزی ۲ سال اعتبار دارد.

زمان برگزاری آزمون یوس 2023

همان طور که عنوان گردید آزمون YOS توسط دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور ترکیه طراحی و اجرا می­‌گردد. معمولا هرسال در ماه­ بهمن زمان ثبت‌نام این آزمون شروع می‌­گردد که به دلیل طراحی سؤال توسط دانشگاه‌­های مختلف زمان ثبت‌نام و روز برگزاری آزمون متفاوت است؛ اما تمامی تاریخ ثبت‌نام‌­ها در حوالی بهمن ماه صورت می­‌گیرد و تنها در روز ثبت‌نام با یکدیگر متفاوت هستند.

هزینه آزمون یوس YOS ترکیه

هزینه آزمون یوس بسته به دانشگاه متفاوت است و از طریق سایت دانشگاه پرداخت می شود. این هزینه در سال 2022 حدود 500 الی 800 لیر بسته به دانشگاه و شرایط آن متفاوت بوده است. هزینه آزمون یوس عدد ثابتی نیست و هرسال طبق شرایط دانشگاه برگزار کننده تعیین می شود.

مراحل ثبت‌نام آزمون یوس

ابتدا برای ثبت‌نام آزمون یوس وارد سایت دانشگاه یا مؤسسه مربوطه ­‌شوید و پس از تکمیل فرم ثبت‌نام و انتخاب شهر مدنظر، اسکن صفحه­ اول پاسپورت را آپلود کنید. بعد از اینکه فرم را ارسال کردید ایمیل تأییدیه را دریافت خواهید نمود که در آن شماره­ درخواست وجود دارد و از طریق آن حساب کاربری شما در دانشگاهی که انتخاب کرده‌اید فعال می‌­گردد.

نام کاربری و کلبمه عبور خود را تأیید و اطلاعات درخواستی را تکمیل ­کنید که وقتی ایمیل تأییدیه­­ اطلاعات واردشده برای شما ارسال گردید، بقیه­ روند آزمون یوس را طی کنید. بعد از مرحله اول، در سایت دانشگاه ثبت‌نام کنید و تمامی اطلاعات را تکمیل و مدارک لازم را ارسال نمایید. در نهایت باید منتظر دریافت کارت ورود به جلسه ­امتحان تا حدود ۱الی ۲ هفته قبل از برگزاری آزمون YOS باشید.

بورس تحصیلی از دانشگاه های خصوصی با نمره آزمون یوس

از آنجایی که هزینه رشته ها در دانشگاه های خصوصی بسیار بالا می باشد بعضی از دانشگاه های خصوصی برای جذب دانشجو به افرادی که در آزمون یوس حد نصاب نمره قبولی در بعضی رشته ها را کسب نکرده اند ولی نمره آزمون آنها بالاست بورسیه ای را هر ساله در نظر می گیرد که بسته به نمره آزمون یوس آنها دارد که حداکثر تا سقف ۵۰ درصد به آنها بورسیه تحصیلی داده می شود.

سرفصل های آزمون یوس

سرفصل های آزمون یوس شامل ریاضی و هوش  که برای آزمون YOS باید مطالعه شوند: 

سرفصل آزمون یوس ریاضی

سرفصل آزمون یوس هوش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *